Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού;

Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #668

• Marina
  • Το Άβαταρ του/της Marina
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 16
Με αφορμή το ποστ της φίλης ch00ti ας καταρρίψουμε άλλον ένα μύθο.

Όταν λέμε σε κάποιον πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα χωρίς υδατάνθρακες για μια ζωή, το πρώτο που σκέφτεται αν έχει ιδέα από ιατρική ή χημεία, είναι πως αυτό είναι αδύνατο!

Αν είναι αδύνατο όμως, τότε πώς εμείς μπορούμε να τρεφόμαστε με ελάχιστους έως μηδενικούς υδατάνθρακες και να μην κυκλοφορούμε σε... ολογράμματα;

Η απάντηση είναι λίγο σύνθετη, αλλά αξίζει τον κόπο να την ξέρουμε.

Είναι γνωστό πως η βασική πηγή γλυκόζης που χρειάζεται ο οργάνισμός μας και κυρίως το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα για να λειτουργήσουν, είναι οι υδατάνθρακες.

Τι γίνεται όμως όταν δεν παίρνουμε υδατάνθρακες; Πού θα βρούμε την γλυκόζη για να ζήσουμε;

Να λοιπόν τι κάνει το πανέξυπνο σώμα μας όταν δεν του δίνουμε έτοιμη γλυκόζη:

Το λίπος διασπάται για να δώσει 3 αλυσίδες λιπαρού οξέος και 1 μόριο γλυκερίνης σε μια διαδικασία που ονομάζεται λιπόλυση. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας σε μια διαδικασία όπου οι αλυσίδες λιπαρού οξέος διασπώνται για να διαμορφώσουν χημικές ενώσεις που τροφοδοτούν το σώμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μια υψηλή συγκέντρωση γλυκογόνου δημιουργείται στον ορό και αυτό αδρανοποιεί την γλυκόζη, αναγκάζοντας τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα να χρησιμοποιήσουν τα λιπαρά οξέα ως πηγή αρχικής ενέργειάς τους. Συγχρόνως, η γλυκόζη συντείθεται στο συκώτι από το γαλακτικό οξύ, τα γλυκογόνα αμινοξέα, και τη γλυκερίνη, σε μια διαδικασία αποκαλούμενη γλυκονεογέννεση. Αυτή η γλυκόζη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ενέργεια από τα κύτταρα όπως οι νευρώνες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ξέρω ότι μοιάζει λίγο κινέζικο, αλλά αν το πείτε σε κάποιον ειδικό θα καταλάβει.

Η ουσία είναι πως όταν το σώμα μας δεν βρίσκει έτοιμη γλυκόζη, την φτιάχνει μόνο του από το λίπος.

Τόσο απλό! :D
Να σε προσέχεις, Marina
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Re: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #676

• ch00ti
  • Το Άβαταρ του/της ch00ti
  • Αποσυνδεμένος
  • Χρήστης
Εγω πάλι νομίζω οτι με αυτό ακριβώς το ποστ αποδεικνύεις (έστω κ άθελα σου) οτι ο οργανισμός μας χρειάζεται τους υδατάνθρακες. Ακόμα κι αν εσύ (ή οποιοσδήποτε) θελήσει να τους αποκλείσει απο την διατροφή του , το όντως πανέξυπνο σώμα μας, θα αντιδράσει κ θα φτιάξει την γλυκόζη απο μόνο του στο ήπαρ. Αν λοιπόν η γλυκόζη δεν μας ήταν απαραίτητη πολύ απλά δεν θα την έφτιαχνε ο οργανισμός μας :wink: Γιατί όμως να υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια(αν κ αυτό καλό είναι γιατί καίμε λίπος :D ) κ στρεσάρει το ήπαρ (υποθέτω οτι εκεί οφείλεται το ακίνδυνο(?) πρήξιμο του ήπατος όπως αναφέρεις εδώ)

[url:w9ntxc57]www.lowcarblife.org/viewtopic.php?f=7&t=55[/url]

Ενώ μπορείς να προσλάβεις έτοιμους μέσω της διατροφής σε συνδιασμό βέβαια με άλλα χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Οκ, να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν τους υδατάνθρακες κ μάλιστα τους επεξεργασμένους οι οποίοι μας είναι εντελώς άχρηστοι, αλλά να μην τους δαιμονοποιήσουμε κιόλας :twisted: :twisted:

ΥΓ1 Το αν είναι ακίνδυνο ή οχι το πρήξιμο του ήπατος επέτρεψε μου να αμφιβάλλω μιας κ δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εργασία αν υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ήπαρ. Αν υπάρχει κάποια ευχαρίστως να την δω. :)

ΥΓ2. Τι σε έκανε να πιστέψεις οτι είμαι η ch00ti? :shock: :shock: Ο φίλος ch00ti είμαι :lol: :lol: :lol:

Re: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #678

• mamamaria
  • Το Άβαταρ του/της mamamaria
  • Αποσυνδεμένος
  • Χρήστης
τωρα αν καταλαβα καλα
ο οργανισμος θα αναγκαστει να στρεσσαριστει αν αποκλειστουν οι υδατανθρακες. το οριο των 20 γρ δεν ειναι αποκλεισμος. αλλωστε αν δεν κανω λαθος κι ο οργανισμος δεν μπορει να αποθηκευσει παραπανω απο τοσο στο συκωτι. θεωρω πως και με 5 θα κανει τη δουλεια του μια χαρα. το θεμα ειναι οι ελλειπεις βιταμινες αν πεσει το οριο κι οχι ο εγκεφαλος που δεν θα βρισκει τι να "καψει". παρακαλω διορθωστε με.

Re: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #680

• ch00ti
  • Αποσυνδεμένος
  • Χρήστης
Κοιτα, δεν είναι θέμα για το αν ο οργανισμός θα έχει τι να "καψει" για να βρει γλυκόζη.Οσο υπάρχουν υδατανθρακες ή λίπος στο σώμα μας, ο εγκέφαλος λειτουργεί μόλις αυτά στερέψουν έρχονται οι 4 για να σε παρουν :lol: (μαύρο χιουμορ :P )

Κ με τα 20 γρ υδατ. κ με τα 5γρ κ με τα 0 θα λειτουργήσει ο εγκέφαλος. Απλά στρεσάρουμε το συκώτι μας(όσο λιγότεροι οι υδατ τόσο πιο πολύ το στρεσάρουμε) για να καλύψει τις ανάγκες μας σε γλυκόζη. Η δική μου αντίρρηση είναι στο κατα πόσο επιβαρύνουμε το συκώτι μας μακροχρονια. Με λίγους μήνες γλυκονεογένεσης δεν πρόκειται να πάθει κανείς τπτ. Αλλα μετα απο 5-10-15 χρόνια με αυτή την διατροφή, ξερει κανείς τις επιπτώσεις στην λειτουργία του συκωτιού???Επιστημονικά κανείς δεν ξέρει.

Στην περίπτωση των βιταμινών,ιχνοστοιχείων κτλ νομίζω οτι οι πολυβιταμίνες είναι μια εύκολη κ απλή λύση.Εγώ τουλάχιστον δεν τις παραλοίπω ποτε :) Φυσικά δεν μπορούμε να διαγράψουμε τα φρούτα, λαχανικά δια παντός απο την ζωή μας. Γι'αυτό η Ατκινς περιλαμβάνει 4 φάσεις κ όχι απλά να μείνουμε στο όριο των 20 γρ.

ΥΓ Ασχετο αλλά σουπερ οι συνταγες σου μαμαμαρία :wink: :D

Re: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #683

• mamamaria
  • Το Άβαταρ του/της mamamaria
  • Αποσυνδεμένος
  • Χρήστης
ευχαριστω για το κοπλιμεντο.
τωρα οσον αφορα το συκωτι επετρεψε μου να επιμεινω στην ιδεα οτι δεν στρεσσαρεται. οι αποθηκες γλυκογονου μετα βιας φτανουν τα 20 γρ και μολις κοψεις τους υδατανθρακες ο οργανισμος χρειαζεται περιπου 3 μερες για να μπει σε κετωση. αρα; ναι μεν δεν υπαρχουν οι υδατανθρακες για να καψει ο οργανισμος σαν κυρια πηγη ενεργειας, αλλα το συκωτι δεν υποχρεωνεται να τους φτιαξει γιατι εξακολουθει να αποθηκευει εστω και μικρες ποσοτητες. απλα δεν υπαρχει περισσεια ωστε να τους κανει λιπος που ρε γμτ αποθηκευεται πανευκολα. οσον αφορα την κετωση, που πιστευω πως εκει ακουμπας αυτα που λες κι αυτη σταματαει μετα απο λιγες μερες. ειναι μεχρι να συνηθισει το σωμα στα νεα δεδομενα. κατ'εμε λειτουργει απλα ως αποδειξη οτι αλλαξε ο τροπος τροφοδοσιας της μηχανης ας πουμε.

Re: Οι υδατάνθρακες είναι η μόνη πηγή ενέργειας του οργανισμού; 17 Χρόνια 7 Μήνες πριν #684

• ch00ti
  • Αποσυνδεμένος
  • Χρήστης
Κατσε μισό λεπτό γιατί έχω μπερδευτεί....

1)
οσον αφορα την κετωση, που πιστευω πως εκει ακουμπας αυτα που λες κι αυτη σταματαει μετα απο λιγες μερες. ειναι μεχρι να συνηθισει το σωμα στα νεα δεδομενα. κατ'εμε λειτουργει απλα ως αποδειξη οτι αλλαξε ο τροπος τροφοδοσιας της μηχανης ας πουμε.

Τι εννοείς οτι η κέτωση σταματάει? :shock: Η κέτωση είναι το εναλλακτικό μεταβολικό μονοπάτι της γλυκόλυσης. Η περίσσεια των κετονών απομακρύνεται μέσω των ούρων κ της οσμής με την μορφή της ακετόνης.Δεν μπορεί να σταματάει εφόσον εισαι στα 20 γρ υδατ, ανα ημέρα...

2)Εχεις υποψιν σου ποση γλυκόζη/ μέρα έχει ανάγκη το CNS για να δουλέψει?Εαν τα 20 γρ υδατ. που λέει η 1η φάση δεν είναι αρκετα, απο που θα βρεθεί η γλυκόζη που λείπει?Κ φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν κ τα 20 γρ υδατ. να γίνουν γλυκόζη για το CNS...

Σε μια "κανονική" διαιτα συντήρησης π.χ 1700 θερμίδων χρειάζεσαι περίπου 250 γρ. υδατ.

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι δεν είναι δυνατόν σε μια δίαιτα με 20 γρ υδατ. να μην χρειάζεται το ήπαρ να φτιάξει γλυκόζη...Κέτωση κ γλυκονεογένεση πάνε πακέτο

Ετσι τα σκέφτομαι δλδ απο την δικιά μου την πλευρά.Μπορεί κ να είμαι λάθος :?

Δεν θέλω να σου επιβάλλω την άποψη μου ή κάτι τετοιο. Ο καθένας μας έχει το δικό του σκεπτικό κ το σέβομαι απόλυτα.Κουβέντα κάνουμε :)
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.086 δευτερόλεπτα

Syndication