Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα όταν συσκέπτομαι με τον εαυτό μου, είναι πώς θα τον κάνω ευτυχισμένο. :wink:
Εκείνο που με προβλημάτιζε έντονα τον τελευταίο καιρό είναι οι ώρες φαγητού. Ουσιαστικά αντιμετώπιζα το εξής απλό θέμα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα αν έτρωγα ελάχιστα μέσα στην ημέρα. Όμως το βράδυ -και μιλάω για μεταμεσονύχτιες ώρες λίγο πριν τον ύπνο- ήθελα να έχω το "ελεύθερο" να φάω ότι θέλω. Η υπέρτατη απόλαυση για μένα να μπορώ να φάω στην κυριολεξία ότι θέλω -μιλάμε πάντα για κάτω από 20 υδατάνθρακες- την ώρα που θα έχω χαλαρώσει, θα έχω ηρεμήσει, και θα μπορώ πραγματικά να απολαύσω το φαγητό μου.
Αν με άκουγε διαιτολόγος θα με είχε σκοτώσει. Σε όλες τις δίαιτες απαγορεύεται δια ροπάλου να φας μετά τις 8 το βράδυ. Ακόμη και αν το κάνεις θα πρέπει να είναι κάτι πολύ ελαφρύ, ώστε να μην σου βαρύνει το στομάχι, αλλά κυρίως να μη παχύνεις.
Εγώ προσωπικά πρόβλημα με το στομάχι μου δεν είχα ποτέ. Το μόνο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει είναι όταν τύχει να πάρω κάτι απέξω, γεμάτο αλάτι ή μπαχαρικά, που θα με κάνει να αδιάσω ένα μπουκάλι κόκα κόλα και ίσως να ξυπνήσω μια δυο φορές στον ύπνο μου για να πιω νερό.
Το θέμα του πάχους από το βραδυνό φαγητό το βρίσκω χαζό. Έχουν υπάρξει άπειρες φορές που έχω φάει τον άπακο το βράδυ και την άλλη μέρα ήμουν ελαφρύτερη. Είναι αλήθεια πως το βράδυ στον ύπνο οι ρυθμοί καύσης πέφτουν, αλλά ο οργανισμός εξακολουθεί να καίει θερμίδες, ακόμη και στον ύπνο.
Το δοκίμασα λοιπόν! Την ημέρα τρώω μια σαλάτα -άντε να φτάσει τις 200 θερμίδες και τους 10 υδατάνθρακες- και μου μένουν κοντά 600-800 για το βράδυ. Αυτό που παρατήρησα είναι πως η ζυγαριά συνεχίζει να πέφτει ακάθεκτη!
Το όλο θέμα δεν έχει να κάνει ουσιαστικά με το τι να κάνεις. Έχει να κάνει με το τι να μην κάνεις. Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση. Αντί λοιπόν να μπαίνετε σε καλούπια και να προσπαθείτε να συμβιβαστείτε με τις γενικές ιδέες περί διατροφής, απλά προσαμόστε τις στα δικά σας δεδομένα.
Ο μόνος κανόνας που υπάρχει είναι να μένουμε κάτω από το δικό μας επιτρεπτό όριο υδατανθράκων. Το αν οι 20 υδατάνθρακες θα είναι από 40 γραμμάρια σοκολάτα ή από μισό κιλό γιαούρτι είναι στο δικό μας χέρι. Το αν θα φάμε αυγά με μπέικον για πρωϊνό ή αυγά με μπέικον για βραδυνό, το καθορίζουμε εμείς.
Φροντίστε πάντα μα πάντα να είστε ευτυχισμένοι με τον τρόπο διατροφής σας. Βάλτε τους δικούς σας κανόνες που εξυπηρετούν εσάς και τον δικό σας τρόπο ζωής. Μόνο αν σας αρέσει αυτό που κάνετε, θα τα καταφέρετε... :wink: